otsakekuva

otsakekuva

perjantai 31. heinäkuuta 2015

Vanhojen tuolien kunnostus

Kunnostin joskus kouluprojektina isovanhemmilta jääneet vanhat pikkutuolit. Harmittaa kyllä hirmuisesti, että olen hukannut alkuperäiset kuvat tuoleista! Tästä kuvasta nyt hieman näkee millaisesta lähdettiin liikkeelle, tosin kulahtanut verhoilu puuttuu ja olen ehtinyt jo hiomaan osan tuolista:

Rungon hiontaa
Rungon hiontaa

Kyseessä oli siis ruskeat puutuolit, joiden lakkapinta oli erittäin kulunut. Toisesta tuolista puuttui vallan istuinosa ja toisessa oli kulahtanut vanha oranssi kangas. Ensin meinasin kunnostaa tuolit hieman alkuperäistä lookkia kunnioittaen, mutta en löytänyt mieleistäni kangasta. Sattumalta löysin ihanan vaalean raitakankaan, johon ihastuin. Päätin samantein päivittää tuolit reilusti ja vaihdoin rungon värin tummanruskeaan.

Vaihe vaiheelta:

Hionta

Rankin ja työläin vaihe projektista! Erityisesti reunat ja nurkat oli vaikea saada puhtaaksi vanhasta lakasta, mutta hyvillä työvälineillä sekin onnistui.

Takaosa hiottu


Hionnan tein todella huolellisesti, että petsi jää tasaisesti puupintaan


Petsaus

Petsin levitin vaahtomuovisiveltimellä tuolin pintaan, muistaakseni kahteen kertaan. Käytin jauhepetsiä, joka sekoitetaan veden joukkoon. Tässä vaiheessa voi itse hieman vaikuttaa lopullisen sävyn voimakkuuteen veden ja jauheen sekoitussuhteella.

Sävy oli muistaakseni tumma tammi Herdinsin jauhepetseistä


Molemmat tuoli petsattuna


Lakkaus

Lopuksi vielä kiiltävä lakkapinta petsin päälle. Muistelisin käyttäneeni venelakkaa. Tästä vaiheesta ei taida kuvia löytyä, mutta lakkapinta viimeisteli ja vielä syvensi petsin sävyn.

Verhoilu

Eipä ollut tästäkään työvaiheesta arkistossa kuvia.. Toisesta tuolista puuttui kokonaan istuinosa, joten teetätin puusepällä toisen mallista uuden istuinrungon. Olemassaolevasta säilytin myös vanhat pehmusteet, eli ainoastaan kangas lähti vaihtoon. Uuteen istuimeen rakensin pehmusteen kerroksittan flokista ja vanulevystä. Pehmusteiden päälle verhoilin ensin lakanakankaan ja sen päälle verhoilukankaan. Perusperiaate on, että kangas pingotetaan neulojen avulla tasaisesti päälipuolelta reunoja pitkin kiinni, ja lopuksi niitataan nurjalle puolelle runkoon kiinni. Selkänojiin on myös laitettu hieman pehmustetta ja ostin uudet koristenaulat reunoille.

Valmiit tuolit


Selkänojan verhoilu takapuolella


Nykyään nämä tuolit majailevat meidän makkarissa:

<3

2 kommenttia:

  1. Wau miten hienot tuolit tuli, duunaus kannatti :) Mukavaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, kyllähän niihin uuden elämän sai taas puhallettua, varsinkin kun tunnearvoa löytyy tälläisistä kalusteista niin ei ainakaan kannata pois heittää!

      Poista