otsakekuva

otsakekuva

maanantai 2. maaliskuuta 2015

Värit sisustamisessa, osa 3 - värimaailman toteuttaminen

Nyt tiedämme hieman millaisia vaikutuksia väreillä meihin on ja miten värimaailmaa voi lähteä hakemaan. Sinulla saattaa jo olla selkeä mielikuva minkä tyylisen ja sävyisen sisustuksen haluat, mutta et silti osaa lähteä toteuttamaan visioitasi. Erittäin helppo keino on vain reilusti lähteä kauppaan ihastelemaan ja hypistelemään tuotteita ja materiaaleja. Pidä kuitenkin koko ajan mielessä värimaailmasi ja tyylisi! Jos se perustuu johonkin sisustuskuvaan, voit ihan pitää kuvaa mukanasi. Jos olet luonut värimaailman vähän sieltä sun täältä, voit silti pitää muutamaa värimallia mukana ja vertailla kaikkea niihin. Kaiken lähtökohtana voi olla myös vaikka upea tapetti (tai matto, verhot, tyynyt jne.) jonka haluat huoneen seinään. Lähde rakentamaan huoneen värimaailmaa sen sävyistä. Tarkastele tapetin vierellä lattiamalleja, maalisävyjä, tekstiilejä jne. Näin löydät toisiinsa sopivat sävyt ja saat kauniin kokonaisuuden. Muista edelleen tarkistaa mallisävyt myös siellä minne ne tulevat!

Älä kuitenkaan takerru liian tiukasti tiettyyn värimaailmaan, uskalla hieman leikitellä ja kokeilla! Pienet säväykset väripalettisi ulkopuolelta saattavat tehdä ihmeitä. Tummuusasteilla luot kontrastia ja mielenkiintoa, eli lisäile vaaleaan sisustukseen myös joitakin tummempia elementtejä ja päinvastoin. Mitä pienempi tummuusero sävyillä on, sen utuisempi ja harmonisempi on lopputulos. Voimakkaammilla tummuuseroilla saadaan taas aikaan graafisempaa tyyliä. Muista myös valkoisen raikastava vaikutus! Pienemmätkin valkoiset yksityiskohdat raikastavat tilan ilmettä kummasti. Muista että värien lisäksi tärkeitä ovat erilaiset struktuurit seinillä, tekstiileissä ja muissa esineissä. Yhdistele tyylisi mukaan pehmeää, rouheaa, metallia, puuta, karvaista, kiiltävää, mattaa, röpelöistä, sileää jne. Tässä hyvin karkea ja pikaisesti kasaan kyhätty esimerkki:

Inspiskuva olohuoneen sisustukseen

Aloitin koko homman tapetista, eli alkuun minulla ei ollut muuta kuin tapetin kuva. Tarkastelin tapetin värimaailmaa ja lähdin sen perusteella etsimään muita tuotteita: ruskea sohva, sininen matto, ruskea sohvapöytä ja kattovalaisin. Ilmettä raikastamaan toin myös valkoisia elementtejä: hyllystön, kukat ja koriste-esine pöydällä ja talja. Ja sitten se ns. villikortti täysin väripaletin ulkopuolelta: lila/pinkki, jota löytyy lattiavalaisimesta ja kukista. Lattian väriksi otin vaaleanharmaan, joka ei tee liian tunkkaista tunnelmaa (tummanruskean kanssa varsinkin pitää olla varovainen) eli on raikas ja sopii värimaailmaan. Tässä tummemmat ruskeat pinnat tuovat hieman sitä kontrastia ja muuten värimaailma on melkolailla samaa tummuusastetta tai oikeastaan vaaleusastetta tässä tapauksessa :) Tässä myös yhdistyy pelkistetympää pintaa (matto ja sohva) näyttävään kuviotapettiin, tapetista ja lattiavalaisimesta löytyy kiiltävää pintaa, puuta on sohvapöydässä ja kattovalaisimessa ja talja tuo oman elementtinsä.

Omassa kodissani kaikki perustuu neutraalin sävyiseen (harmaa,valkoinen, beige) sisustukseen pintamateriaaleja myöten, olen aina rakastanut harmaata värimaailmaa ja vasta viime aikoina olen hieman alkanut lämmetä väreille omassakin kodissa. Siten itselläni tuon väripilkut vain pienillä asioilla, jotka on helppo myös vaihtaa jos siltä tuntuu.


Keittiöön meillä on melkolailla luonnostaan tullut tehosteväriksi viininpunainenPunasipulit, viinipullot, balsamicot ym tuovat värinsä. Lisäksi viime kesän pihahortensia päätyi syksyn sävyt saatuaan kuivakukaksi keittiöön.

Olohuoneessa väri tulee koristetyynyistä.


Joiltain sisustaminen sujuu kuin itsestään, toisille se on suurempi haaste ja joiltain ei taas ota mitenkään onnistuakseen. Onneksi aina voi kääntyä auttavan käden puoleen jos siltä tuntuu!

Tähän päättyi tämä erittäin jämptiksi paketiksi tiivistetty aihe. Kommentoikaa ihmeessä, mitä tykkäsitte ja otan ihan mielellään vastaan ideoita tuleviin postauksiin!

4 kommenttia:

 1. Piti kommentoida jo ensimmäiseen näistä kolmesta, mutta nyt vasta "ehdin". Eli kiitos kirjoituksista, jotain tällaista ajattelinkin kun aihetta ehdotin :)

  Meillä remontti alkaa olla lopuillaan, uutta keittiötä vielä odotetaan. Lähti remppaus vähän lapasesta, lähes kaikki on pistetty uusiksi :D Mutta ainakin saa juuri sellaisen kodin kuin haluaa :) Ja parisuhdekin on kestänyt yllättävän hyvin, vaikka silloin varoittelitkin ;D

  Mutta nyt kun olen pääsemässä sisustusvaiheeseen, lyön taas päätä seinään näiden värien kanssa.. Mun värisilmää särkee jos joku sävy on vaan vähän sinnepäin kun pitäis olla täysin mätsäävä, tämä tuli huomattua mm. siinä vaiheessa kun olkkariin ostettiin kolmas maali kun sävy ei ollut sopiva tapettiin :'D Ja nyt ei löydy tapettiin sopivia verhoja/mattoja/muita tekstiilejä sitten millään. Kai se on pakko vaan sovitella useita vaihtoehtoja niin kauan että löytyy se mieleinen :)

  VastaaPoista
 2. Kiva että pääsit kommentoimaan! Niin siinä helposti käy, nälkä kasvaa syödessä! Mutta tosiaan on se täysin sen arvoista. Kunhan ei joudu suhde liian koetukselle mutta hyvä että sielläkin on selvitty :D Joskus on vaikea löytää niitä sopivia tuotteita, kun on tarkka mielikuva mitä haluaa, mutta tsemppiä ja kyllä ne lopulta löytyy! Oletko muuten katsellut vain valmisverhoja vai myös kankaita? Itse olen huomannut, että ainakin Eurokankaasta löytyy lähes aina täydellinen kangas tarpeisiini. Joskus taas käy, että metsästän täydellistä tuotetta pitkän aikaa, ennenkuin se oikea osuu kohdalle :)

  VastaaPoista
 3. Olen katsellut sekä valmisverhoja että kankaita, mutta ei vaan ole löytynyt vielä sopivia sävyjä. Sama päiväpeitteissä ja koristetyynyissä. Mutta eiköhän ne jossain vaiheessa tule vastaan :)
  Meinasin muuten tehdä ohjeellasi sängynpäädyn, näyttää suht helpolta tehdä. Ja halvalta, valmiit sängynpäädyt mitä oon katsonut maksaa 200-600€.. :D

  VastaaPoista
 4. Sängynpääty ei tosiaan ole lainkaan vaikea eli hommiin vaan :) ja parasta siinä on hinta, etenkin noihin kaupan valmiisiin verrattuna!

  VastaaPoista