otsakekuva

otsakekuva

keskiviikko 13. elokuuta 2014

Portaiden pintakäsittely

Asunnossamme oli siis alunperin tämännäköinen lakattu mäntyportaikko:

[caption id="" align="aligncenter" width="470"] Synkkää[/caption]

Halusin ehdottomasti portaikosta vaalean ja valoisamman, mutta pelkkä vaalea sävy tuntui hieman tylsältä vaihtoehdolta. Päätin tehdä askelmiin jonkinlaisen kuultokäsittelyn, jotta puupintaakin jää näkyviin.

Mietiskelin ja tutkiskelin aikani eri vaihtoehtoja. Onhan se lopputulos hieman eri kun vertaa vaikka sävytettyä lakkaa petsiin+lakkaan. Tulos on jotenkin aidompi ja syvempi erillisen petsin ja kirkkaan lakan kanssa, kun väri on itse puussa eikä puun päällä lakassa. Täten päädyin petsaukseen ja alkoi hurja hiomisprojekti, joka kesti ja kesti ja kesti :D Jos tähän urakkaan lähtee niin tietäkää, että se on ISO URAKKA ainakin yksin. Ja ehdottomasti pitää olla hiomakone ja aloittaa rohkeasti karkealla hiekkapaperilla siirtyen pikkuhiljaa hienompaan. Askelmien reunat ovat kaikkein hankalimmat paikat, niissä olisi hyvä olla joku pienempi hiomalaite apuna, käsipelilläkin onnistuu vaikka hiomatyynyn kanssa mutta hirmuinen homma.. Vesiohenteisen petsin kanssa kun täytyy olla todella tarkka, ettei lakkaa ole jäänyt minnekään, tai väri ei vaan tartu. Tässä pelastus olisi esimerkiksi Liberonin spriipohjainen kuultomaali eli petsi, joka tarttuu tasaisesti vaikka vähän lakkaakin olisi jäänyt. Harkitsin tätäkin tuotetta, mutten löytänyt mieleistä sävyä, joten se jäi. Tässä kuva hiontavaiheesta:

[caption id="" align="aligncenter" width="470"] ARVAATKO mitä askelmaa on jo hiottu?[/caption]

Kuvastakin voi päätellä, että onhan se ihan eri asia vaikka laittaisi sitten sävytettyä lakkaa noihin askelmiin, että tulos on aivan eri uudella vaalealla puupuhtaalla pinnalla kuin tummentuneella ja kellastuneella pinnalla, jolla ei sitäpaitsi vaaleat kuultosävyt välttämättä/todennäköisesti toimisi lainkaan.

Ostin harmaaksi sävytettyä Tikkurilan Parketti-Ässä petsiä, jolla lähdin testailemaan. Tein koesivelyjä ensin kaidinosiin, joihin myöhemmin tulisi peittävä maali, joten ei ollut pelkoa että mitään menee pilalle. Lopulta päätin laittaa petsiä askelmiin yhden kerroksen (vaahtomuovisiveltimellä). Harmi, en ole tainnut napata yhtään kuvaa tästä vaiheesta! Petsi jäi siis hyvin hennonsävyiseksi ja puun tummemmissa kohdissa harmaata sävyä ei juurikaan edes huomannut, mutta vaaleat alueet muuttivat selkeästi väriä. Halusin että askelmien sävy taittaa vielä enemmän valkoiseen kellertävästä, joten ajattelin kokeilla kuultovaaleaa lakkaa päälle. Ostin Tikkurilan Titania, joka on siis vaalea valmissävy, lähinnä edullisen hintansa vuoksi, että pääsen testaamaan miltä tulos näyttäisi. Tuote on nimittäin tarkoitettu seinäpinnoille. Noh, se näytti kivalta joten vetelin sillä sitten samantein kahteen kertaan kaikki askelmat :) Päälle ajattelin vielä laittaa kirkasta lattiapinnoille soveltuvaa lakkaa, joka kestää paremmin.

Askelmien taustat ja kaiteet maalasin peittävällä kalustemaalilla. Kaiteet purettiin kokonaan pois paikoiltaan ennen niiden käsittelyä. Laitoin suoraan vanhan lakkapinnan päälle (maalipesun jälkeen) Otex-tartuntapohjamaalia, ja sen päälle kaksi kerrosta Empireä. Joka maalikerroksen välissä kevyt välihionta. Tämä urakka näytti silloin tältä:

[caption id="" align="aligncenter" width="470"] Osa palasista työn alla..[/caption]

Usko meinasi tässä projektissa jo loppua kesken, mutta valmista tuli kuin tulikin!

[caption id="" align="aligncenter" width="470"] I DID IT![/caption]

Jos nyt tarkkoja ollaan, askelmista puuttuu vielä se päällilakka, ja jotain koristelistoja sieltä sun täältä ja ruuvit pitäisi maalata peittoon, mutta ne nyt on enää pikkujuttuja :D

[caption id="" align="aligncenter" width="470"] Kääks, kuka laittaisi kaikki puuttuvat listat paikoillensa, ne puuttuvat meinaan edelleen...[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="471"] Ja kuka tuunaisi lipaston :) mies kun ei siitä suostu luopumaan..[/caption]

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti