otsakekuva

otsakekuva

torstai 15. tammikuuta 2015

Värit sisustamisessa, osa 1 - värien vaikutus meihin

Kiitos nimimerkki Elisalle, joka toivoi kirjoitusta kodin värien valinnasta. Aihe on mahdottoman laaja ja siitä voisi kirjoittaa loputtomasti, mutta yritän nyt nostaa muutamia olennaisia seikkoja esille. Koska asiaa on paljon, jaan sen useampaan postaukseen. Pohjustan aihetta kertomalla yleisesti värien vaikutuksista meihin niin fyysisesti kuin psyykkisestikin.

Väreillä on meihin valtava vaikutus ja reagoimme niihin sekä tietoisesti että alitajuntaisesti. Ketäpä ei sykähdyttäisi esimerkiksi syksyn upea väriloisto.


Syksyn sävyjä. Kuva: desktopnexus.com

Moni ei silti tiedä eikä osaa huomioida varsinkaan kotia sisustaessa, miten värit saattavat vaikuttaa meihin tiedostamattamme. Heti tässä vaiheessa muistutan, että jokainen meistä kokee värit yksilöllisesti. Lisäksi jokaisen värin tuhannet eri sävyt vaikuttavat taas erilaisesti.

Kirkkaat lämpimät värit, erityisesti punainen ja myös oranssi, antavat paljon enemmän ärsykkeitä kuin muut värit ja punaista voi sanoa jopa aggressiiviseksi sävyksi. Voimakkaan punaisen on tutkittu kiihdyttävän pulssia ja aineenvaihduntaa, alitajunta voi valpastua ja ihminen on tavallaan ”valmiustilassa". Punaisen tiedetään myös lisäävän ruokahalua ja joissain ravintoloissa tätä hyödynnetään sisustuksessa. Kotona punainen sisustus voi vilkkaalle ja rauhattomalle ihmiselle olla liikaa, jolloin tämä ei pysty kunnolla rauhoittumaan tai nukkumaan. Tämä on hyvä muistaa myös vilkkaan lapsen kohdalla.  Päinvastoin rauhalliselle ihmiselle se ei välttämättä ole yhtään liikaa, vaan voi jopa toimia mainiona virikkeenä.


Joillekin tässä tilassa rauhoittuminen voi olla vaikeata. Kuva: snnug.com

Oranssilla ja keltaisella on hieman samankaltaisia vaikutuksia, muttei niin voimakkaasti kuin punaisella. Ne ovat pirteitä, iloa tuottavia värejä, torjuvat masennusta ja myös kiihdyttävät aineenvaihduntaa.


Pirteä lastenhuone. Kuva:  homecreate.info

Punaisen vastavärillä, vihreällä, onkin lähes päinvastainen vaikutus. Yleisesti ottaen koemme vihreät ja siniset sävyt rauhoittavina, kuin kaunis vehreä maisema, seesteinen taivas tai meri. Vihreä rauhoittaa, mutta samalla myös antaa energiaa. Vihreän on todettu jopa vaikuttavan tervehdyttävästi erilaisiin sairauksiin, kuten sydänsairauksiin, korkeaan verenpaineeseen, jopa syöpään. Oletko huomannut että vihreää käytetäänkin paljon sairaaloissa?


Rauhaisa makuuhuone. Kuva: thenghiems.com

Sinisellä on samankaltaisia vaikutuksia; sininen on viilentävä, rauhoittava ja mieltä raikastava väri, joka auttaa myös selkeyttämään ajatuksia. Varjopuolena on, että se voi myös aiheuttaa alakuloa, jos liiaksi lähtee ajatuksia vatvomaan ja asioita pyörittelemään… Niinhän se sanontakin menee että ”feeling blue”.  Mutta pääasiassa sininenkin on siis rentouttava ja ”hyvän mielen” väri. Sen sanotaan hidastavan esim. taimien kasvua, ehkäisevän hormonitoimintaa ja hidastavan haavojen paranemista. Tuli tässä mieleen, pitäisiköhän sitä naisena tiettyinä kausina vaan sulkea itsensä siniseen huoneeseen? :D


Sinistä tunnelmaa. Kuva: housetohome.co.uk

Purppura eli violetti on punaisen ja sinisen hieman jännä välimuoto. Purppuraa esiintyy luonnostaan melko harvassa ja se on kautta historian ollut keisarien ja kuninkaiden väri, nykyäänkin se mielletään ylelliseksi väriksi. Purppura edesauttaa mietiskelyä. Sanotaan, että lastenhuoneessa se edesauttaa myös lapsen mielikuvituksen kehitystä.  Monet uskovat, että purppura voi johdattaa kohti syvällistä itsensä oivaltamista ja entistä korkeampaa henkisyyttä, eli jos kaipaa valaistumista niin purppura on oikea väri siihen ;)


Oivallista violettia. Kuva: hilarawet.com

Loppuun muutama mielenkiintoinen fakta väreistä:

1. Olet ehkä joskus kuullut puhuttavan huussinsinisestä tai kärpäsenkarkotussävyistä. Tikkurilan värikartasta nämä siniset sävyt löytyvät koodeilla H436 ja J358. Tieteellistä näyttöä sinisen ötöiköitä karkottavasta ominaisuudesta ei taida olla, mutta käytännön puolestapuhujia löytyy.

2. Miehet ja naiset oikeasti näkevät värit erilaisesti. Värejähän ei oikeastaan ole olemassa, ne ovat vain aivojemme luoma illuusio, kun ne muuttavat silmän kautta tulevan impulssin meille ymmärrettävään muotoon. Naiset erottavat värien eri sävyt herkemmin, kun miehelle ne saattavat näyttää täysin samalta sävyltä. Tutkimuksen mukaan miehet myös esimerkiksi kokevat appelsiinin punertavamman sävyisenä kuin naiset, ja ruohon kellertävämpänä. Usko siis miestäsi, kun näytät hänelle kymmentä eri maalisävyä ja hän sanoo, että ne näyttävät kaikki ihan samalta.


 Ehkä ei kannata kysyä miehen mielipidettä näissä asioissa.. Kuva: dailystatistic.com

3. Tiedätkö mistä luonnollisia väripigmenttejä saadaan? Okei, suurin osa on kasveista ja maaperästä, mutta tässä muutama mielenkiintoisempi lähde. Otetaan vaikka karmiininpunainen. Väripigmentti, karmiini eli kokenilli tai kokkiliini, saadaan sadoistatuhansista kuivatetuista kokenillikilpikirvoista. Muinoin tämä väriaine oli arvoltaan ja haluttavuudeltaan jopa kullan ja hopean veroinen. Nykyään sitä käytetään jonkin verran tekstiilien ja kosmetiikan lisäksi myös elintarvikkeissa, olet tietämättäsi saattanut syödä näitä ötököitä (karmiinin e-koodi on E 120)...


Jauhettuja kirvoja. Kuva: http://deciduousdryad.blogspot.fi/

Haluatko vielä kuulla muumionruskeasta? Muinoin, kun muumioita kuljetettiin Egyptistä Eurooppaan lääkeaineiden valmistamiseen (kyllä, niitä sitten syötiin, juotiin, hierottiin iholle...), keksi joku myös lisätä tätä jauhettua muumiota maalin sekaan. Tätä ruskeaa pigmenttiä käytettiin useita vuosisatoja, vielä 1900-luvun alussakin sitä oli myytävänä kunnes sen aika viimein oli ohi. Ihmiset havahtuivat todellisuuteen: "Ai että muumionruskea tehdään ihan oikeasti muumioista!?". Tietysti myös muumioiden hankinta alkoi käydä vaikeaksi.


Mummy brown. Kuva: ancient-origins.net



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti