otsakekuva

otsakekuva

perjantai 5. syyskuuta 2014

DIY-sängynpääty

Diy-sängynpääty


Uskomatonta että päädyin tekemään näinkin simppelin sängynpäädyn, ajatuksissa oli ollut useamman vuoden ajan jotain hieman erikoisempaa, mutta totesin että yksinkertainen sopisi nykyiseen makkariimme parhaiten. Kaikessa yksinkertaisuudessan tein siis suorakaiteen mallisen sängynpäädyn napeilla.

Yleensä sängynpäädyissä käytetään hieman jykevämpää materiaalia kuin tässä minun versiossani, mutta pääty ajaa hyvin asiansa. Käytin taustana siis muutamastakin syystä voimapahvia, jota käytetään yleensä verhoilussa. Ensinnäkin, pahvia on helppo käsitellä ja työstää. valmiin päädyn koko oli noin 170 cm x 100 cm, tämän kokoinen puulevy painaa väkisin jonkin verran ja sen kuljettaminen on hankalaa. Voimapahvi on kevyttä ja sen sain rullattuna tuotua helposti autolla kotiin. Koska pahvi on kevyttä, sängynpäätyä voi huoletta pitää seinän ja sängyn välissä ilman sen kummempia tukia ja kiinnityksiä, vaikka sen nostaisi korkeammallekin. Valmis pääty painaa ehkä parisen kiloa. Lisäksi, pahvi on halpaa. :D

Jatkoin yhtä valmispahvipalaa vielä pienellä pätkällä, jotta sain päädystä tarpeeksi leveän. Tuin rakennelman puulistoilla (tähän hyödynsin remontissa jätteeksi jääneitä listoja) joiden liitoskohdat vielä vahvistin liitosraudoilla. Tähänhän olisi voinut vielä laittaa poikittain pari listaa jos olisi halunnut vielä vankemman rakenteen (huomioiden tulevat nappien reikäkohdat), mutta tämä riitti itselleni. Pahvin päälle kiinnitin kevyesti liimalla vaahtomuovia. En halunnut mitään turhan paksua päätyä, jossa napit uppoaisivat syvälle, joten käytin parin sentin paksuista vaahtomuovia. Vaahtomuovi saa olla taustaa reilumpi, jottei taustan kovat reunat jää ikävästi paistamaan kankaiden läpi.

Taustapuoli, jonka tuin vanhoilla listoilla (kuvassa ei vielä liitosrautoja). Etupuolella on vaahtomuovilevy.

Vaahtomuovin päälle vielä vanulevyä kerros ja sitten nidoin paikoilleen alukankaan ja lopuksi päällikankaan.

Kankaan neulaamista vaahtomuoviin



Neulauksen jälkeen nidoin kankaan taustapuolelta          
Aluskangas paikoillaan! Päälle kiinnitin päällikankaan samalla tavalla.

Seuraavaksi hahmottelin ja merkitsin nappien paikat. Myös tässä vaiheessa kevyt voimapahvi helpottaa työtä, koska nyt saatoin vain puhkaista reiät nappikohtiin kerralla sekä kankaiden, vaahtomuovin että pahvin läpi terävällä ruuvimeisselillä. Jos taustana olisi puulevy, olisi siihen pitänyt jo heti alkuvaiheessa merkata ja porata reiät valmiiksi.

Napinpaikkojen hahmottelua


Reiät sai helposti tehtyä ruuvimeisselillä

Napit vielä paikoillensa ja valmis! Tai ainakin melkein.. Laitoin vielä pienet jatkojalat päädyn alle, jotta sain sen tarpeeksi korkealle.

Napitusvaihe...


Pujotin verhoilulangan neulan kanssa reiästä, taustanapista ja verhoilunapista, lopuksi solmu jolla langan saa helposti kiristettyä ja se pysyy löystymättä.

VALMIS DIY-SÄNGYNPÄÄTY!


Pääty paikallansa makkarissa


Korkeutta voi säädellä lisäämällä jalat vaikka laudanpätkistä